LIANNE, Groningen

Toen ik een voucher voor een photoshoot bij CP PHOTO ART kreeg, dacht ik: “dit moet zo zijn”. Ik had al langere tijd in mijn hoofd dat ik een (art)foto van mezelf wilde laten maken, maar ik wist niet welke fotograaf aan mijn wensen zou kunnen voldoen. Peter Bottema dus! De voucher bevatte een prachtige voorbeeldfoto en de portretfoto’s op de website overtuigden mij alleen maar meer… Zo’n foto wilde ik ook!

Terugkomend op “dat het zo moest zijn” dat CP PHOTO ART op mijn pad kwam: ik had net vrijwilligerswerk gedaan waarin ik me inzette voor de achtergestelde positie van meisjes in ontwikkelingslanden. Dat ging me aan het hart. Ik besefte me dat de reden daarvoor was dat ik ieder meisje mee wil geven dat ze mooi is, en laat dat nu ook net het uitgangspunt zijn van CP PHOTO ART: “Ieder mens is mooi!”.

Toen ik bij Peter en Christel aankwam voor de photoshoot kwam bovenstaande in het kennismakingsgesprek ter sprake. Peter vroeg daarop door, en vroeg me waarom de achtergestelde positie van meisjes me zo raakt. Er kwamen tranen los. Ik heb mezelf als meisje, maar ook als adolescent en later als jonge vrouw vaak minderwaardig gevoeld. Waarom zag (en zie ik soms nog steeds) alleen de kanten van mezelf die niet goed genoeg zijn? Dat besef doet pijn.

Het gesprek met Peter en Christel voorafgaand aan de photoshoot maakte veel bij me los. Pijn en verdriet, maar ook kwetsbaarheid en kracht doordat ik het verdriet durfde te voelen. Die combinatie van kracht en kwetsbaarheid heeft Peter vast weten te leggen op beeld, en dat is precies wat ik uit wilde stralen op de foto en wat het portret zo persoonlijk maakt.

Bij het zien van het eindresultaat werd ik geconfronteerd met mijn pure zelf. Zonder make-up, met mijn littekentjes en rimpels. Iets waar ik altijd een afkeer van heb gehad. Toch zag ik daar iets doorheen wat me meer opviel, namelijk dat ik geen meisje meer ben maar een vrouw. Een volwassen vrouw die een verhaal te vertellen heeft. Kwetsbaar en krachtig. In het portret is een stukje van mijn innerlijk te zien, wat eigenlijk veel mooier is dan een smetteloos uiterlijk.

Peter en Christel hebben mij zowel in het contact als door de prachtige foto het gevoel gegeven dat ik – net als iedereen – waardevol ben. Christel stelde mij tijdens de photoshoot op mijn gemak en zorgde ervoor dat ik kon ontspannen. Zo heeft Peter mij – als zeer vakkundig fotograaf – zo oprecht vast kunnen leggen als hij heeft gedaan. In zijn eigen woorden “Puur, en met verdriet in ogen. Prachtig!” en volgens Christel: “De foto intrigeert, maakt je nieuwsgierig naar het verhaal erachter”.

Dankjewel Peter en Christel voor deze mooie woorden, het fantastische eindresultaat, de complete ervaring van kennismakingsgesprek tot het samen bekijken van het eindresultaat (als een belevenis!) en vooral: dat jullie op mijn pad zijn gekomen. Jullie hebben mij weer een stapje verder gebracht in het proces van zelfacceptatie.

Liefs vanuit mijn hart voor jullie.